Nehruova bista

Spomen-bista posvećena Nehruu postavljena je krajem osamdesetih godina XX veka u ulici koja nosi njegovo ime. Nehruova ulica nosi taj naziv od 1972. godine.


Džavaharlal Nehru (1889-1964) bio je prvi premijer Indije i jedan od najpoznatijih boraca za oslobođenje Indije od kolonijalnog ropstva. Učestvovao je u Gandijevim kampanjama građanske neposlušnosti tokom dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog veka. Za razliku od Gandija, koji se oslanjao na tradicionalne vrednosti i prastaru indijsku kulturu, Nehru se zalagao za sekularizaciju, borbu protiv kastinskog sistema, za poboljšanje prava žena, demokratizaciju, društvenu jednakost. Na spoljnopolitičkom planu je istupao protiv kolonijalizma i vodio politiku miroljubive koegzistencije. Jedan je od inicijatora Bandunške konferencije afričkih i azijskih država 1955, i jedan od utemeljivača Pokreta nesvrstanih.


Ova bista, čiji je autor nepoznat, bila je ukradena 2005. godine i potom vraćena. Danas se nalazi ispred Doma zdravlja u Bloku 44 u Novom Beogradu i u relativno je dobrom stanju.

Život obeležja ispričala: Ana Knežević