Balon agencije Putnik

U čast IX samita nesvrstanih zemalja, jedna od brojnih novina koje je grad Beograd priredio bio je i turistički balon agencije Putnik postavljen na Trgu Marksa i Engelsa za „let iznad centra“. Kako tadašnja štampa navodi: „Ko želi visoko (30m) da leti moraće da posegne duboko u džep i maši se za 200.000 s malim popustom za decu (150.000), a za strane goste – 10 američkih dolara. Toliko naime košta desetominutno zadovoljstvo razgledanja beogradske panorame u balonu agencije Putnik.” Agencija Putnik zakupila je jedan veliki šareni balon od mađarskog aerokluba koji je svakoga dana tokom samita od 10 do 12 časova i od 17 do 19 časova poletao sa Trga Marksa i Engelsa. Maksimalan broj putnika koji je stajao u ovaj balon je 3.


Pored ove akcije, kao i velike jugoslovenske poklon-galerije pune umetničkih dela u vidu murala, skulptura i fonatana koje su prilikom organizacije i pripreme grada za IX samit postavljene, štampa ističe brojne rekorde u gradnji, otvaranje novih radnji, renoviranje, popravke fasada i „umivanje Beograda”. Tako, na primer, popravljene su fasade širom grada, završen je posao na toplovodu, otvoren je Centar male privrede na Trgu Republike, restoran MekDonalds na Bezistanu, prodavnica Borovo u Ulici Maršala Tita, poslovnice Ineks turista u Knez Mihajlovoj, Centar male privrede na Voždovcu, hotel Slavija III, itd.


Sava centar, kao mesto gde se IX samit održavao, dograđen je, popravljen i ojačan. Štampa beleži vrhunsku besprekornu uslugu od kompjuterskog registrovanja – prvog samita nesvrstanih „u kompjuteru” – do delegacija, novinara, kvalitetnog prevođenja, ugostiteljskih usluga i hrane prilagođene učesnicima koji dolaze iz različitih podneblja i sa različitim navikama. Zavšena je tada i poslovna zgrada Geneksa, zdanje Jugopetrola i hotelski kompleks u njihovoj blizini. Otvorena je i garaža u Masarikovoj, kao i pijaca Zeleni venac. Armija prevodilaca bila je smeštena u hotelu Mladost, a pres centar u Studentskom gradu. U Parku prijateljstva postavljeni su pokloni Kube i Havane.

Život obeležja ispričala: Ana Knežević

galerija