Обелиск на Тргу Маркса и Енгелса

Модеран, платнени обелиск-торањ, како се наводи у штампи 1961. године, подигнут је као пригодан и декоративан елемент. Један од пројектаната и руководилаца радова био је архитекта Бранко Бон. Био је висок 36 метара, а по целој дужини била су постављена расветна тела, за шта је употребљено око 450 неон-цеви. Радови на постављању били су поверени предузећу за металну конструкцију „Партизан”, грађевинском предузећу „Напред”и предузећу за декорације „Форум из Београда”. Пред конференцију, пар хиљада грађана посматрало је спектакл светлећег обелиска високог 36 метара. Овај обелиск-торањ био је постављен на једнакој удаљености од Дома синдиката, у коме је био смештен Центар за штампу, и Народне скупштине, у којој су се одржавале пленарне седнице.


У једном тренутку, обелиск се запалио, па је о томе спроведена истрага. У време одржавања конференције, тај проблем је саниран. Ово обележје је, поред тога што је део маркирања града и постављања „вертикалних поентиˮ у име Београдске конференције и несврстаности, такође је део неонског и рекламног осветљења града, које је спроведено управо пред одржавање ове конференције 1961. године. Иза самог обелиска, на Дому синдиката Југославије било је постављено и шест бакљи које су титрале црвеном бојом, а такође је био осветљен и водоскок испред обелиска. Обелиск је уклоњен одмах након завршетка конференције.


Обелиск мапирамо у оквиру nesvrstani.rs скрећући пажњу на динамичан живот овог споменика, питајући се уједно о значењу употребе саме форме обелиска која је од староегипатске и римске уметности била симбол везан за сунце, однос бога Ра и фараона, али и један од амблема империјалног плена Римског царства. Он је такође и симбол славе, мудрости, али и демократије и вечног трајања. Може ли се говорити о инверзији, субверзији или пак стандардној, историјској глорификацији типичним симболима власти? Наслућујемо ли одређени стил Покрета несврстаних? Да ли су привремени објекти били намењени селидби, праћењу свих конференција, у градовима широм "Трећег света"? Питања пред овим спомеником сасвим сигурно има још. Можете нам проследити своја на nesvrstani21@gmail.com, а уколико имате сећања, информације, приче, документа о његовом узбудљивом животу, такође сте позвани да их са нама поделите!

живот обележја испричала: Ана Кнежевић

галерија