Обелиск на Бранковом мосту

Обелиск је подигнут као привремени објекат приликом организације I конференције Покрета несврстаних 1961. године. Део је велике акције уређења града за дочек и организацију чувене Беоргадске конференције. Поред овог обелиска, 1961. подигнут је и Обелиск на Тргу Маркса и Енгелса, а био је планиран и трећи обелиск у Парку пријатељства , другачији од оног какав данас познајемо у том парку. Овај обелиск налази се тачно на путу између сала у којима су држане седнице конференције, оне радне у Народној скупштини, а свечане у новоотвореном СИВ-у.


Занимљивост представља до данас неутврђено ауторство овог споменика. Како Политика јавља, имена која се помињу тим поводом су: Синиша Вуковић, пројектант и сликар, Душан Миленковић, архитекта, и Светислав Личина, архитекта. С обзиром на то да се радило о прилично интензивном улепшавању и уређивању града, али и о једном објекту који је планиран да буде привремено постављен на локацији како би током првих септембарских дана 1961. поздрављао госте и делегације Београдске конференције, у тренутку формирања ове мапе, 60 година касније, можемо навести једино ова сведочанства и „усмене историје”.


Стога, споменик привремено постављен у истој деценији у којој је Ролан Барт написао свој чувени есеј о „смрти аутора” данас може будити асоцијације о предности колективизма и колективног рада наспрам оног индивидуалног, једнако као што може отварати питања о архивирању, очувању наслеђа, документације, и стално присутним напетостима између замисли/наруџбине уметничког дела или споменика и његовим реализацијама. Обелиск је данас обележен таблом из 1989. године која сведочи о сврси његовог првобитног подизања, као и о „умивањуˮ поводом IX конференције Покрета несврстаних. Висок је 27 метара, са постољем које је неретко обележенографитима. Децембра 2005. овај је обелиск био обложен платненим кондомом са натписом „Ко са мном спава не боли га глава“ у оквиру месеца кампање борбе против HIV вируса у оквиру акције волонтера „Акт ап“ при Омладини ЈАЗАС-а.


Обелиск мапирамо у оквиру несврстани.рс скрећући пажњу на динамичан живот овог споменика, питајући се уједно о значењу употребе саме форме обелиска која је од староегипатске и римске уметности била симбол везан за сунце, однос бога Ра и фараона, али и један од амблема империјалног плена Римског царства. Он је такође и симбол славе, мудрости, али и демократије и вечног трајања. Може ли се говорити о инверзији, субверзији или пак стандардној, историјској глорификацији типичним симболима власти? Наслућујемо ли одређени стил Покрета несврстаних? Да ли су привремени објекти били намењени селидби, праћењу свих конференција, у градовима широм Трећег света? Питања пред овим спомеником сасвим сигурно има још. Можете нам проследити своја на nesvrstani21@gmail.com, а уколико имате сећања, информације, приче, документа о његовом узбудљивом животу, такође сте позвани да их са нама поделите!


Препоручени линк:

First Non-Aligned Movement Summit Monument (nonument.org) Живот обележја испричала: Ана Кнежевић

галерија