Славолук на Мостару

Припреме Београда за организацију Прве конференције Покрета несврстаних и свечани дочек делегација земаља учесница биле су веома интензивне. У граду је подигнуто неколико „вертикалних поенти” привременог карактера, међу којима се налази и обелиск код Бранковог моста, и данас постављен у Парку несврстаних земаља. На Топчидерској звезди, постављен је триангл „мир-независност-равноправност”, док се славолук, или, како се у тадашњој штампи наводи - портал - везује за Мостар и локацију код новог Савског моста. Славолук висок 15 метара са амблемом Београдске конференције био је постављен на кружном току код данашње Мостарске петље, испод парка Три кључа и кафане Велики Мостар, а након завршетка Београдске конференције славолук је уклоњен.

Ово обележје је део маркирања града и постављања „вертикалних поентиˮ у име Београдске конференције и несврстаности. Сећања бележе да је овај портал постављен на улазу у Војводе Путника у време трајања конференције сав био у природном цвећу, које је мењано свакога дана током трајања конференције. Јарболи за заставама и оваква обележја несврстаности била су постављена на улицама и путевима којима су се током Београдске конференције кретале делегације земаља учесница.


Славолук или портал мапирамо у оквиру nesvrstani.rs скрећући пажњу на динамичан живот овог споменика, питајући се уједно о значењу употребе саме форме славолука као познатог облика староримске тријумфалне капије. Може ли се говорити о инверзији, субверзији или пак стандардној, историјској глорификацији типичним симболима власти? Наслућујемо ли одређени стил Покрета несврстаних? Да ли су привремени објекти били намењени селидби, праћењу свих конференција, у градовима широм Трећег света? Питања пред овим спомеником сасвим сигурно има још. Можете нам проследити своја на nesvrstani21@gmail.com, а уколико имате сећања, информације, приче, документа о његовом узбудљивом животу, такође сте позвани да их са нама поделите!Препоручени линк:

Мостар (www.kulturklammer.org) Живот обележја испричала: Ана Кнежевић